W Warszawie(21*E) jest godzina 12:00 czasu słonecznego.Która godzina czasu słonecznego jest wówczas w
a) Sydney ( 151*E)
b) Limie ( 77*W)
c) Kapsztadzie ( 19*E)
d) Chicago ( 89*W)
e) Kalkucie ( 89*E)
f) Londynie ( 0*)
g) Taszkencie ( 70*E)

1

Odpowiedzi

2010-03-04T20:03:58+01:00
A)
151-21= 130(stopni)
130*4= 520 minut
520 minut :60= 8h 40 minut
12+8h 40min = 20:40(czas)
b)
21+77=98 stopni
98*4=392
392:30=6godz i 32 min
12.00-6h i 32min= 5:28 (czas)
c)
20-19=1
1*4=4min
godz 12:04

d)
21+19=40
40*4=160
160:60=2h 40min
12:00-2h 40min = 9:20(czas)

e)
89-21=68
68*4=272
272:60=4h 32min
12:00-4h32min = 7:28(CZAS)

f) w Londynie jest godzina 11:00

g)
70-21=49
49*4=196
196:60=3h16min
12:00-3h16 min= 8:44(czas)