Oblicz wartaści liczbowe wyrażeń

a) 3(x do kwadratu -2x+3)-2(x do kwadratu- 5x-1)= dla x =2

b)a(2ab+b)-b([email protected]+a do kwadratu) dla a=0,1
b=-10

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-02T18:29:37+01:00
A)

3(4-4+3)-2(4-10-1)=
= 3*3-2(-7)=
= 9-2*(-7)=
= 9+14= 23


3(x do kwadratu -2x+3)-2(x do kwadratu- 5x-1)= dla x =2

b) 0,1*(2*0,1*(-10))-(-10)*(0,1-2*0,1*(-10)+0,1-do potęgi drugiej)=
= 0,1*(0,2*(-10)-10)+10*(0,1-0,2*(-10))=
= 0,1*(-2-10)+10*(0,1+2)=
= 0,1*(-12)+10*2,1=
= -1,2+21=
= 19,8

Mam nadzieję, że dobrze ;)