Odpowiedzi

2009-10-19T21:15:24+02:00
X-cena początkowa swetra 0,7x cena swetra po obnizce y-cena poczatkowa spodni 0,75y-cena spodni po obnizce teraz układ równań 3x+2y=570 i drugie równanie 3 razy 0,7x+2 razy 0,75y=411 z pierwszego wyciagasz x=[570-2y]:3 i podstawiasz pod drugie równanie i masz w liczniku 2,1 [570-2y ] w mianowniku 3 za ułamkiem +1,5y=411 czyli mnozysz obie strony przez 3 i masz 1197-4,2y+4,5y=1233 czyli 0,3y=36 a y=120zł-cena spodni teraz x=570-2 razy 120=330:3=110 zł cena swetra-pozdrawiam
2 1 2
2009-10-19T21:16:32+02:00
X-cena swetra
y-cena spodni

3x+2y=570
3(x-30%x)+2(y-25%y)=411

3x+2y=570
3(x-30/100x)+2(y-25/100y)=411

3x+2y=570
3(x-3/10x)+2(y-1/4y)=411

3x+2y=570
3(0,7x)+2(0,75y)=411

3x+2y=570/*3
2,1x+1,5y=411/*(-4)

9x+6y=1710
-8,4x-6y=-1644
---------------------
o,6x=66
x=110

330+2y=570
2y=240
y=120