Zadanie 1. Pociąg jadący ze średnią prędkością 80 km \ h przejeżdza całą trasę w ciągu 1 godziny 45 minut . Jaką musi miec średnią prędkośc , aby tę samą drogę przejechac w czasie 2 godzin ?

Zadanie 2 .
Kolarz w ciągu 6 sekund przejeżdża drogę 54 metrów . Ile kilometrów przejedzie z ta prędkością w czasie 1 godziny i 20 minut?

proszę o zrobienie tych zadan za pomoca równan , muszę miec te zadania do jutra ;***
Dam Naj
Dziekuję bardzo ;*

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-03-02T18:34:40+01:00
1.V- średnia prędkość
T- czas
s- trasa

V₁ = 80 km/h
T₁ = 1h45` = 1,75h
T₂ = 2h
V₂ = X
V₂ = s/T₂, gdzie
s = V₁*T₁ = 80 * 1,75 = 140 km
V₂ = s/T₂ = 140 : 2 = 70km/h

2.54m/6s/*10
540m/1min/(prędkość)

s-droga
t-czas-80min
V-prędkość-540m/min
s=V*t
s=540m/min*80min
s=43 200m=43,2km
odp.kolarz w 1h 20min przejeżdża 43,2km
2010-03-02T18:38:14+01:00
1)

S=V*t
S=80km/h * 1¾h
S=140 km

S=V₂*t₂
V₂=S/t₂
V₂= 140 km / 2h = 70 km/h

2)

54m/6s=9m/s (prędkość)

9m/s * (60min+20min)*60s=
=43200 m=
=43,2 km