Oblicz wartosc liczbowa wyrazenia:
a)-y=8x-z-2x dla x= -2 , y= 6 , z= -3
b)-8y-4z+x-y-2z+1 dla x= -0,5 , y= 1 ,z= 2
c)9y-(7y+x)+(6x-7y) dla x= -2 , y = 3
d)(6a-8b-0,7)-(6,9+a-5b)+1,8 dla a= 0,2 , b=0,1
e)1/2abc-(4ab+2abc)+(-bc+5ab) dla a= -2 , b= 1/2 , c=-4
Jest to 1 klasa

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-02T19:02:04+01:00
A)-y=8x-z-2x dla x= -2 , y= 6 , z= -3
-6-(-3)-2*(-2)= -3+4=1

b)-8y-4z+x-y-2z+1 dla x= -0,5 , y= 1 ,z= 2
-8*1-4*2+(-0,5)-1-2*2+1=-8-8-0,5-1-4+1=-20,5

c)9y-(7y+x)+(6x-7y) dla x= -2 , y = 3
9*3-(7*3+(-2))+6*(-2)-7*3=27-21-2-12-21=-29

d)(6a-8b-0,7)-(6,9+a-5b)+1,8 dla a= 0,2 , b=0,1
(6*0,2-8*0,1-0,7)-(6,9+0,2-5*0,1)=(1,2-0,8-0,7)-(6,9+0,2-0,5)=-0,3-6,6=-6,9

e)1/2abc-(4ab+2abc)+(-bc+5ab) dla a= -2 , b= 1/2 , c=-4
0,5*-2*0,5*-4-(4*-2*0,5+2*-2*0,5*-4)+(-0,5*-4+5*-2*0,5)=(-4+8)+(-2+(-5))=4+(-7)=-3
1 5 1
2010-03-02T19:14:55+01:00
A) chyba błednie zapisałeś treśc tego wyrażenia

b) -8y-4z+x-y-2z+1 zamiast x wstawiasz -0,5
y 1
z 2
-8*4-4*2+(-0,5)-1-2*2+1=-8-8-0,5-1-4+1=-16-4,5=-20,5

c) odpowiednio jak w treści zadania wstawiasz za x=-2 y=3
9*3-(7*3-2)+(6*(-2)-7*3)=27-19-33=-25

d) (6a-8b-0,7)-(6,9+a-5*b)+1,8 a=0,2 b=0,1
(6*0,2-8*0,1-0,7)-(6,9+0,2-5*0,1)+1,8=(1,2-0,8-0,7)-(6,9+0,2-0,5)+1,8=
=-0,3-6,6+1,8=-5,1

1 5 1