Proszę o obliczenia wybiorę najlepszą odp.
Uprość wyrażenie, a następnie oblicz jego wartość dla podanej wartości x
(x+3)do pot.2 - (x-4)do pot.2 +2x x=pierwiastek z 5
(x-2) do pot.2 -(x+ pierw z 2) do pot 2 + pierw. z 18 x= pierw z 6 kreska ułamkowa2
(3x-piewr z 3) do pot.2+(4x+ pierw z 3) do pot2 - (5x-pierw z 3) do pot 2 x= - pierw z3 kreska ułamkowa 4
(pierw.z 5+2x)(2x- pierw z 5)-(2x- pierw z 5) do pot. 2 x= pierw z 10

proszę o zrobienie obojętnie jakiego przykładu byle by było dobre rozwiązanie i obliczenie

3

Odpowiedzi

2009-10-19T22:31:13+02:00
(x+3)do pot.2 - (x-4)do pot.2 +2x x=pierwiastek z 5

xdo pot.2 +6x+9 -x do pot. 2.-8x+16+2x
x do potęgi sie skraca
zostaje 6x+9-8x+16+2x=0x+25=25

Tak mi dziwnie wyszło...
2009-10-19T22:38:27+02:00
(x+3)² - (x-4)² +2x = x²+6x+9-(x²-8x-16)= x²+6x+9-x²+8x+16=14x+25
14√5+25

(x-2)² -(x+ √2)²+√18 =x²-4x+4-(x²+2√2x+2)+√18=x²-4x+4-x²-2√2x-2+3√2=-4x-2√2x+2+3√2
-4*(√6/2)-2√2(√6/2)+2+3√2=-2√6-√12+2+3√2=-2√6-2√3+3√2+2

(3x-√3)²+(4x+√3)² - (5x-√3)² = 9x²-6√3x+3+16x²+8√3x+3-25x²+10√3x-3 = 12√3x+3
12√3*(-√3/4)+3=(-12√9/4)+3=(-36/4)+3=-9+3=-6

(√5+2x)(2x-√5)-(2x- √5)² = 2√5x-5+4x²-2√5x-4x²+2√5x+5=2√5x
2√5*√10=2√50=2*5√2=10√2
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-19T23:19:05+02:00
X=√5
(x+3)²-(x-4)²+2x=x²+6x+9-(x²-8x+16)+2x=x²+6x+9-x²+8x-16+2x=16x-7=16√5-7

x=√6/2
(x-2)²-(x+√2)²+√18=x²-4x+4-(x²+2√2x+2)+3√2=x²-4x+4-x²-2√2x-2+3√2=-4x-2√2x-2=-2√6-√12-2+3√2=3√2-2√3-2√6-2

x = -√3/4
(3x-√3)²+(4x+√3)²-(5x-√3)²=9x²-6√3x+3+16x²+8√3x+3-(25x²-10√3x+3)= =9x²-6√3x+3+16x²+8√3x+3-25x²+10√3x-3=12√3x+3=6√18+3=-3√9+3=-3*3+3=-9+3=-6

x = √10
(√5+2x)(2x-√5)-(2x-√5)²=4x²-5-(4x²-4√5x+5)=4x²-5-4x²+4√5x-5=4√5x-10= =4√50-10=20√2-10