Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-20T12:05:47+02:00
3x-6y=12
x+y=1

3x-6y=12
y=1-x

3x-6(1-x)=12
y=1-x

3x-6+6x=12
y=1-x

9x=12+6
x+y=1

9x=18 /:9
y=1-x

x=2
y=1-2

x=2
y=-1
2009-10-20T12:11:58+02:00
3x-6y=12
x+y=1
3x-6y=12
y=1-x
3x-6(1-x)=12
y=1-x
3x-6+6x=12
y=1-x
9x=12+6
x+y=1
9x=18 /:9
y=1-x
x=2
y=1-2
x=2
y=-1

Pozdrawiam i polecam się na przyszłość ;)
1 1 1
2009-10-20T12:31:27+02:00
Układ rozwiąze metoda przeciwnych współczynikow
3x-6y=12
x+y=1/(-3) mnoze przez -3 aby pozbyc się x dodając stronami
3x-6y=12
-3x-3y=-3 dodaje stronami
-9y=9 /:-9
y=-1
podstawiam y =-1 do rownania pierwszego
x=1-y x=1 - - 1 =2
powstała para liczb
x=2
y= -1 graficznie nalezy z obu równań obliczyc y
-6y=12-3x/: -6
y=3x-12/6
y=3(x-4)/6 skracam i otrzymuje
y=x-4/2
z drugiego równania y=-x+1robie tabelkę
x -1 0 1
y= -x + 1 2 1 0
y=x-4/2 -2,5 -2 -1,5 nanosze te pkt na układ współrzednych i one się przetna w pkt x=2 a y=-1
pozdrawiam serdecznie