Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-02T20:17:06+01:00
X+y=10kg
x*15+y*30=280zł

y+10-x

x*15+(10-x)*30=280
15x+300-30x=280
-15x+280-300
-15x=-20
x=1.3
y=10-1,3=8,7

x=15*1,3=19(w przyblizeniu)
y=30*8,7=261

x+y=280
19+261=280
2010-03-03T12:01:41+01:00
X-I gatunek kawy po 15 zł
y-II gatunek kawy po 30 zł

x+y=10
15x+30y=280

x=10-y
15(10-y)+30y=280

x=10-y
180-15y+30y=280

x=10-y
15y=100 /:15

x=10-y
y=8 2/3

x+8 2/3=10
y=8 2/3

x=10-8 2/3
y=8 2/3

x=1 1/3
y=8 2/3


Odp. Kawy I gatunku 1 1/3 kg, a kawy II gatunku 8 2/3 kg.