1) Hurtownia odzieży zakupiła 12 jednakowych płaszczy i 15 jednakowych kurtek za łączną kwotę 13 500 zł. Płaszcz był o 180 zł droższy niż kurtka. Oblicz cenę zakupu przez hurtownię płaszcza oraz cenę zakupu kurtki

2)Podczas 3 dniowego rajdu rowerowego uczniowie przejechali 65 km. Drugiego dnia pokonali dwa razy dłuższą trasę niż pierwszego dnia, a trzeciego o 5 km więcej niż pierwszego dni. Ile kilometrów przebyli każdego dnia

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-02T21:12:29+01:00
Zad.1]
x=cena 1 płaszcza
y=cena 1 kurtki

12x+15y=13500
x=180+y

12(180+y)+15y=13500
2160+12y+15y=13500
27y=13500-2160
27y=11340
y=11340:27
y=420

x=180+420=600
odp. płaszcz kosztował 600zł, a kurtka 420zł
zad.2]
x-trasa 1 dnia
2x=trasa 2 dnia
x+5km=trasa 3 dnia

x+2x+x+5=65km
4x=65-5
4x=60
x=60:4
x=15

1 dnia przebyli:15km
2 dnia przebyli:2×15=30km
3 dnia przebyli:15+5=20km

spr. 15+30+20=65km