Przekształcanie wyrażen algebraicznych wzory skruconego mnozenia :)

a) (a+b)(3a+3b+2)+(2a+b)²=

b) (x+3y-5)(3x+3y)+(3x+2y-1)(x+3y)=

c) 2(2a+3b-5)(a+b-3)-(a+b)=

d) 3(2x+3y)(3x+2y)+(3x+4)²+(3x+3y-2)(x+y)

e) (3+3y-5)-(2x-2y-2)-(3x-3y-4)(3x+3y)

wicie o co chodzi nie???? plis zrubcie mam to na ocene a tego nie rozumiem z góry dzikuje za najlepszą odp dam naj :):):)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-03T15:43:26+01:00
A) (a+b)(3a+3b+2)+(2a+b)²=
3a²+3ab+2a+3ab+3b²+2b+2a²+b²=
5a²+6ab+2a+4b²

b) (x+3y-5)(3x+3y)+(3x+2y-1)(x+3y)=
3x²+3xy+9xy+9y²-15x-15y+3x²+9xy+2yx+6y²-x-3y=
6x²+23xy+15y²-16x-18y

c) 2(2a+3b-5)(a+b-3)-(a+b)=
2(2a²+2ab-6a+3ab+3b²-6b-5a-5b+15)-a-b=
4a²+4ab-12a+6ab+6b²-12b-10a-10b+30-a-b=
4a²+10ab-23a+6b²-23b

d) 3(2x+3y)(3x+2y)+(3x+4)²+(3x+3y-2)(x+y)=
3(6x²+4xy+9xy+6y²)+3x²+8+3x²+3xy+3xy-2x-2y=
18x²+12xy+27xy+18y²+3x²+8+3x²+3xy+3xy-2x-2y=
24x²+45xy+18y²+8-2x-2y

e) (3+3y-5)-(2x-2y-2)-(3x-3y-4)(3x+3y)=
3+3y-5-2x+2y+2-9x²+9xy-9xy-9y²-13x-12y=
-9x²-9y²-15x-8y

pozdro :)