Jesienią Magda chciała kupić rower. W sklepie była akurat posezonowa obniżka cen: Wszystkie towary tańsze o 12%. Magde zainteresował rower, którego cena bez obniżki wynosiła 850zł. Spytała sprzedawcy, ile wybrany przez nią rower może kosztować na wiosnę. Sprzedawca nie potrafił wprawdzie powiedzieć dokładnej ceny, ale powiedział, że prawdopodobnie będzie ona o około 20% wyższa niż cena roweru przed jesienną obniżką.
a) Ile Magda zapłaci za ten rower, kupując go jesienią
b) Jaka przypuszczalnie byłaby jego cena wiosną?
c) czy opłaca się Magdzie włożyć 850zł na sześć miesięcy do banku na konto oprocentowane 10% w stosunku rocznym i wiosną kupić rower? Ile by na tym zyskała albo straciła?

2

Odpowiedzi

2010-03-03T15:47:42+01:00
A) 100% - 850zł
12%- x
100x = 850 * 12
100x = 10200
x=102

850 - 102 = 748zł - cena roweru jesienią

b) 100% - 850 zł
120% - x
100x= 120 * 850
100x=102000
x=1020 - cena roweru wiosna

c) 850 - 100%
85 - 10 %

850 + 85 =935 zł

1020 - 935zł = 85 zł

straciłaby nba tym 85 zł
3 1 3
2010-03-03T16:02:48+01:00
A) 12%×850= 102 850-102=748
b) 20%×850=170 860₊170=1020
c) nie straciłaby łącznie 229,50zl
2 3 2