A). Na lekcji wf.3/4 chłopców z klasy VI grało w piłkę nożną .Pozostałych czterech chłopców kibocowało swoim kolegom.Ilu chłopców było w tej klasie?
b). Ilu uczniów było w tej klasie,jeśli liczba dziewczynek stanowiła 5/4 liczby chłopców?

P.S Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania bo na jutro mam zadane.Z góry dziękuje ;] a takze zwracam sie z prośbą o dokładne obliczenia ;][;

2

Odpowiedzi

2010-03-03T16:57:34+01:00
A)
x - wszyscy chłopcy
¾x - grający
1x-¾x=¼x - pozostali chłopcy
¼x = 4 |*4
x=16
Odp. W tej klasie było 16 chłopców.

b) 5/4 * 16 = 20 - liczba dziewczynek
20+16=36 - liczba chłopców i dziewcząt razem
Odp. W tej klasie było 36 uczniów.
2010-03-03T16:58:39+01:00
3/4=x
1/4=4
1/4x=3/4×4
1/4x=3/×4
x=12

12+4=16


5/4-x
4/4-16

x=5/4×16
x=20

16+20=36
Liczba uczniow to 36