Na zakup atlasów historycznych do biblioteki przeznaczono 400 zł. Atlas historyczny w twardej oprawie kosztuje 26,50 zł, a w miękkiej jest tańszy o 10% tańszy. Kupiono 10 atlasów w twardej oprawie i 5 w miękkiej. Ile zapłacono za wszystkie atlasy? Ile pieniędzy pozostało z planowanej na te zakupy kwoty?

2

Odpowiedzi

2010-03-03T17:11:19+01:00
Miałam to samo zadanie na próbnym sprawdzianie i to było dobrze:

twarda okładka- 26,50
mięka okładka: 100% to 26,50, a 10% to 2,65 czyli: 26,50-2,65=23,85
cena:26,50*10+23,85*5=265+119,25=384,25zł
reszta:400-384,25=15,75
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-03T17:13:38+01:00
Atlas w twardej oprawie:
26,5zł
atlas w miekkiej oprawie:
26,5×0,9=
=23,85zł

10×26,5+5×23,85=
=265+119,25=
=384,25zł

400-384,25=
=15,75zł

Mam nadzieję,że dobrze ;)
Pozdrawiam ;)