A) W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masąorzechową. Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka?
b) Jeden funt to około 400g. czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka: mąki czy cukru? O ile dekagramów więcej?
c) Ile kilogramów wążą wszystkie potrzebne produkty?

Przepis... Weź: 2/3 funta przesianej mąki
1/4 funta cukru
2/5 funta wiejskiego masła cały funt masy orzechowej
4/9 funta najlepszych konfitur
3żółtka, ale nie mniej niż 1/20 funta

2

Odpowiedzi

2010-03-03T17:23:21+01:00
A)2/3+1/4+2/5+4/9+1/20=0,67+0,25+0,4+0,4+0,05=1,77funta
B)2/3*400g=266,7g-mąka
1/4*400g=100g-cukier
266,7g-100g=26,67dag-10dag=16,67dag
C)1,77*400g=1,77*0,4kg=0,708kg
1 5 1
2010-03-03T17:42:51+01:00