Problem z techniki
z.1.Uzupełnij zdania dotyczące zasad prawidłowego żywienia.
1.Spożywaj __________________ lub ___________________ posiłki dziennie.
2.Przed wyjściem do szkoły zjadaj ______________ _______________, a drugie ________________________________ do szkoły.
3.Przyprawy roślinne podnoszą walory __________________________________ .
4.Staraj się o estetykę ________________________________________________________ .
5.Do zakwaszania potraw stosuj kwas naturalny, np. sok z ________________

z.2 Ułóż codzienny jadłospis na niedziele dla twojej rodziny.
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

z.3 Wyobraź sobie ,że organizujesz spotkanie dla przyjaciół (około 8-10 osób)
Ułóż zestaw potraw i napojów.

Masz do dyspozycji kwotę ________________ zł
Pora roku __________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

z.4 Napisz, które z metod konserwowania żywności można zastosować do:
a)przetworów mięsnych: ___________________________________________________________
__________________________________________________
b)przetworów mlecznych:
___________________________________________________________
__________________________________________________
z.5 W jakich produktach spożywczych bakterie powodują korzystne przemiany?
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

1

Odpowiedzi

2010-03-03T17:35:39+01:00
Fajne. ale poczatek moge zrobic:

Spożywaj trzy lub cztery posiłki dziennie.

.Przed wyjściem do szkoły zjadaj pożywne śniadanie a drugie śniadanie zabieraj do szkoły.

Przyprawy roślinne podnoszą walory smakowe.


Staraj się o estetykę przy jedzeniu śniadania, iobiadu bądź kolacji.


Do zakwaszania potraw stosuj kwas naturalny, np. sok z cytryny.


11 2 11