Zad.1Na kółku matematycznym uczniowie sklejali z kartonu "matematyczne bombki" świąteczną choinkę.Ola wykonała bombkę w kształcie sześcianu o krawędzi 3 cm.Ile centymetrów kwadratowych kolorowego papieru potrzeba na oklejenie takiej ozdoby?Pomiń powierzchnię zakładek potrzebnych do sklejenia.


Zad.2 Rodzina Kowalskich jedzie z Ciechanowa do Poznania samochodem,którego średnie zużycie paliwa wynosi 6,4 litra na 100 km.Litr benzyny kosztuje 4,80.Odległość z Ciechanowa do Poznania wynosi 300km.Oblicz,ile zapłacą za benzynę państwo Kowalscy?



Proszę,o pomoc!!!!!!

1

Odpowiedzi

2010-03-03T17:53:02+01:00
Zad. 1
3cm x 3cm=9cm kwadratowych
9cm kwadratowych x 6cm=54cm kwadratowe
Odp.: Na oklejenie takiej ozdoby potrzeba 54cm kwadratowe papieru.

Zad. 2
300km:100km=3
3 x 6,4l=19,2l
19,2l x 4,80zł=92,16zł
Odp.: Państwo Kowalscy zapłacą za benzynę 92,16zł.