Zad.1
Stasiu przebiegał każde 100 metrów w ciągu 20 sekund. Oblicz, ile metrów przebiegłby w ciągu minuty i godziny. Podaj prędkość Stasia w metrach na minutę oraz kilometrach na minute.

Zad.2
Szkoła Pawła znajduje się w odległości1,5km od jego miejsca zamieszkania. Ile czasu zajmie nu dotarcie do szkoły, jeśli 100 metrów pokonuje w ciągu 2 minut.

PROSZĘ O DOKŁADNE WYLICZENIA :))
PLIS!!!!!!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-03T17:57:32+01:00
1.
1 min = 60 s
100 m = 20 s
60:20=3
100m * 3 = 300 m w ciągu minuty

1h = 3600 s
100 m = 20 s
3600:20=180
100m*180=18000m = 18 km w ciągu h

2.
1,5 km = 1500 m
1500:100=15
15*2 = 30 min