Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-03T18:08:59+01:00
Pingwiny :=}

Morskie, czarno-białe ptaki nieloty. Zamieszkują południową półkulę. Mają od 40 do 150 cm wysokości, zwarte upierzenie chroni je przed najsilniejszymi mrozami. Na lądzie poruszają się dość niezgrabnie, natomiast dobrze pływają (pomagają im w tym skrzydła, pełniące funkcję wioseł). Składają 1 lub 2 jaja (rzadko 3), które wysiadają oboje rodzice- w zagłębieniach na ziemi.
1 1 1