Oblicz wartości liczbowe wyrażeń :
a) x (do potęgi drugiej) - x dla x =7
b) a do potęgi drugiej) - 3a + 1 dla a = -4
c) 1 + x (x + 4) dla x = -11
d) x - 2y dla x = 1 i y = -1
e) 2x(do potęgi drugiej) - y (x + 1) dla x = -2 i y = 5
f) (m + 1)(n - 2) dla m = 2 i n = 1

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-03T18:33:00+01:00

a) x² - x= 7² - 7 = 49 - 7= 42
b) a²-3a+1 = (-4)²-3*4+1=16 - 12+1= 5
c) 1 + x(x+4)= 1+ (-11)*(-11+4) = 1+ (-11)* (-7)= 1+ 77=78
d) x-2y= 1- 2* (-1)= 1 - (-2) = 1+2=3
e) 2x² - y (x+1)= 2 * (-2)² - 5(-2+1) = 2* 4 -5* (-1) = 8+5 = 13
f) (m+1)(n-2) = (2+1)(1-2) = 3* (-1)= -3

jak cos bedzie nie tak to pisz ;)
1 5 1