Odpowiedzi

2010-03-03T19:52:50+01:00
6-a+5-3a+a+4 =15-3a
a+3+5-a+7-3a =-3a+15
a - 3a + a+b+4-a =15-3a
6a - a + a+3 + 6-3a =15-3a
5-3a+5-a+a+5 =15-3a
a+4+7-3a+4a-a=15-3a
6-a+5-a+4-a=15-3a
a+4+5-a+6-3a=15-3a
  • Użytkownik Zadane
2010-03-03T19:56:18+01:00
Zadanie polega na zredukowaniu wyrazów podobnych ( np. 2a + 5+ a =( podobne są a czyli 2a+ a = 3a) czyli równanie wynosi 3a+5)
6-a+5-3a+a+4 = 15-3a
a+3+5-a+7-3a = -3a +15
a - 3a + a+b+4-a = -2a +b+4
6a - a + a+3 + 6-3a = 3a +9
5-3a+5-a+a+5 =-3a +5
a+4+7-3a+4a-a= a+11
6-a+5-a+4-a=-3a +15
a+4+5-a+6-3a= -3a+15
2010-03-03T19:58:58+01:00
6-a+5-3a+a+4 = -3a + 15
a+3+5-a+7-3a = -3a + 15
a - 3a + a+b+4-a = -2a + b + 4
6a - a + a+3 + 6-3a = 3a + 9
5-3a+5-a+a+5 = -3a + 15
a+4+7-3a+4a-a = a + 11
6-a+5-a+4-a = -3a + 15
a+4+5-a+6-3a = -3a + 15

Nie we wszystkich wyszły takie same wyniki ale w większości.
Po prostu dodajesz do siebie te wszystkie liczby, ale oddzielnie te z "a" i oddzielnie te normalne liczby. mogą niektóre się redukować jak "-a" i "a" czyli się tego nie pisze bo się zredukowało na zero.