Rozpoznaj przedstawione na fotografiach i w opisach rośliny używane jako przyprawy?

6.
?Roślina z rodziny jasnotowatych ;
?Liście jajowate, ząbkowane na brzegach;
?Kwiaty czerwone dzwonkowate;
?Pochodzi z Brazylii, w Europie, w tym w Polsce uprawiana powszechnie;
?Używana przy zapaleniu okostnej;
?Parę listków wrzuconych do gotującej się zupy ziemniaczanej, jarzynowej lub grochówki ułatwi trawienie,
?Dodawana do pieczeni cielęcej, baraniej, pieczonego drobiu, do sałaty i sosów
7.
?Aromatyczna roślina z rodziny jasnotowatych;
?Łodygi czworokątnewzniesione;
?Liście jajowate do eliptycznych, z brzegiem słabo ząbkowanym do karbowanego;
?Kwiaty w nibyokółkach wyrastające z kątów liści, drobne;
?Używana w przemyśle alkoholowym d produkcji likierów;
?Szczególnie orzeźwiające są cukierki , pastylki , dropsy z jej dodatkiem;
?Napar z niej jest skutecznym środkiem stosowanym przy małych niedyspozycjach przewodu pokarmowego.
8.
?Bylina z rodziny selerowatych;
?Łodyga gęsto ulistniona, z nagimi, lśniącymi liśćmi dołem podwójnie pierzastymi, a górą pojedynczo pierzastymi;
?Drobne, bladożółte kwiaty zebrane w baldachy na szczytach rozgałęzionych pędów;
?Za przyprawę służą korzeń, łodyga, pędy, liście oraz owoce;
?Stanowi jeden z podstawowych składników popularnej przyprawy maggi i kostek bulionowych;
?Świeże lub suszone liście są dodatkiem do zup, sosów, farszów, mięs, sałatek i surówek;
?Kiedyś używana jako afrodyzjak.
9.
?Rodzaj zimozielonych drzew lub krzewów;
?Liście są błyszczące, aromatyczne;
?Kwiaty mają zielonkawą barwę;
?Owocem jest jagoda;
?Pochodzi prawdopodobnie z Płw. Bałkańskiego i Azji Mniejszej;
?Jego liście u nas używane są jako przyprawa głównie do marynat;
?Ożywia sosy pieczeniowe i niektóre zupy;
10.
Dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych (selerowatych)
Wysokość do 1 m;
Liście długoogonkowe, podwójnie pierzaste;
Kwiaty drobne, białe, niekiedy różowawe, zebrane w baldachy;
Uprawiany dla aromatycznych owoców (rozłupek), czarniawe i podłużne ziarenka, mają przyjemny aromat i charakterystyczny smak;
Używane jako przyprawa kuchenna (do schabu, ćwikły, era, kapusty) i piekarnicza (do chleba, słonych paluszków).


1

Odpowiedzi

2010-03-04T00:32:01+01:00
6-majeranek
7-rozmaryn
8-lubczyk
9-jałowiec
10-chrzan
1 1 1