Odpowiedzi

2010-03-03T21:22:15+01:00
⅔(3x-1)-1½[2x+3(x-2)]=1

⅔*3x-⅔-1½[2x+3x-6]=1

2x-⅔-1½[5x-6]=1

2x-⅔-7,5x+9=1

-5,5x=1-9+⅔
-5,5x=-8+⅔
-5,5x=-7i1/3 /:(-5,5)
x=1i1/3
2010-03-03T21:23:26+01:00
⅔(3x-1)-1½[2x+3(x-2)]=1 najpierw wykonujesz działanie w nawiasie dopiero potem mnozysz przez to co stoi przed nawiasem. na koncu redukujesz i przenosisz x na jedna strone a liczby na druga
2x-⅔ - 3x -1½[2x+ 3x -6)] = 1
2x - ⅔ - 3x - 4½ x +9 = 1
2x -3x- 4½ x = 1 -9 + ⅔
-5½ x = - 7 i 1/3 / : 5½
-x = -22/3 : 11/2
-x = -22/3 * 2/11
-x= -44/33
x= 44/33
x= 1 i 1/3