Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-03T21:37:58+01:00
Pole 1 prostokata=xy


y=y-3
pole 2 =x(y-3)=xy-3x

xy-3x-xy=-3x

obwód zmniejszy się o 3x, czyli o 3 długości dłuższego boku
2010-03-03T21:38:17+01:00
Pole1
x*y

Pole 2
(y-3)*x

P1-P2=x*y-(y-3)*x=x*y-x*y+3*x=3x

hmm, tyle że te pole się zmniejszyło, a nie powiększyło chyba
2010-03-03T21:42:16+01:00
W pierwszym przypadku dlugosc wynosi x, szerokosc y a wiec pole prostokata wynosi xy P=xy

w drugim przypadku dlugosc wynosi x a szerokosc y-3 (bo zmniejszamy o 3)

zatem teraz P= x(y-3)
P= xy - 3x

pole wynosi teraz xy-3x a wiec zmniejszyło się (a nie zwiekszylo) o 3x jednostki kwadratowej