Odpowiedzi

2009-10-20T19:21:34+02:00
100-24=76

76% - 228
0,76x=228 /:0,76
x=300
300-228=72
Odp: Przejechał 72 kilometry.
2009-10-20T19:21:52+02:00
228:76=3km
24*3km=72km
odp.turysta przejechał 72km.
2009-10-20T21:08:13+02:00
100 % -- x
76 % -- 228km

76% * x = 228 km * 100%
x = 228 km * 100% / 76 %
x = 114 km * 100 / 38
x = 11400 km / 38
x = 300 km.

300 km - 228 km = 72 km

Odp. Ten turysta przejechał 72 km .