Odpowiedzi

2010-03-04T11:04:30+01:00
Zakładam, ze mam następujące urządzenia (liczę całkowitą moc urządzeń oraz czas ich włączenia do prądu)
1.2 żarówki o mocy 100 W, włączone 4 h dziennie
2.telewizor o mocy 300 W włączony 3 h dziennie
3.komputer o mocy 250 W, włączony 3 h dziennie,
4. radio o mocy 150 W włączone 2 h dziennie.
korzystam z wzoru
P= W/t
W = P*t ; obl. prace prądu
oraz zakładam, że 1 kWh = 0,40 zł, miesiąc ma 30 dni
1. W = 2*100 W *4 h = 800 Wh = 0,8 kWh*30 dni = 24 kWh
2. W = 300 W*3h = 900 Wh = 0,9 kWh *30 dni=27 kWh
3. W = 250 W*3h = 750 Wh = 0,75 kwh *30 dni = 22,5 kWh
4. W = 150 W *2h = 300 Wh = 0,3 kWh *30 dni = 9 kWh
razem wykorzystano przez m-c : 82,5 kWh
82,5 kWh *0,4 zł = 33 zł
13 4 13