Odpowiedzi

2010-03-04T13:52:04+01:00
A) a= V przez b*c
b) 2a=L przez 2b + 2c
a=L przez 4b + 4c
c)2V=a*b*h
a = 2V przez b*h
d) 2V= pi a do kwadratu razy h
a kwadrat = 2V przez pi*h
a = pierwiastek z 2V przez pi razy h
e) 2ac = P przez 2AB + 2bc
ac= jedna druga P prez 2AB + 2bc
a= jedna druga P przez 2AB + 2bc kwadrat ( ale tylko c do kwadratu)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-04T13:53:18+01:00
A) V = a*b*c /:(b*c) (dzielimy obustronnie)
V/b*c = a ----> a=V/b*c

b) L = 2(a + b + c)
L = 2a+2b+2c (przenosimy b i c na drugąstronę)
L -2b -2c = 2a /:2
(L-2b-2c)/2 = a ----> a=(L-2b-2c)/2 ---> a=1/2L-b-c

c)V=(a*b*h)/2 /*2 (obie strony mnożymy przez 2)
2V = a*b*h /:(b*h)
(2V/b*h)=a ----> a=(2V/b*h)

d)V=(pi*a2*h)/3 /*3
3V=pi*a2*h /:(pi*h)
(3V/pi*h)=a2 /(pierwiastkujemy obustronnie)
a= pierwiastek z (3V/pi*h)

e) P=2(AB+bc+ac)
P=2AB+2bc+2ac
P-2AB-2bc=2ac /:2c
a=(P-2AB-2bc)/2c ---->a=P/2c - AB/c - b