1,
-5-(-12)=
-48-(-13)=
-56-22=
-60-(-17)=
28-72=
-101-(-29)=

2,
(-1,7)+0,9=
18+(-20,7)=
(-2,7+(-3,6)=
(-3,4)-(-1,5)=
¼-½=
(-⁷/₁₂)+⅜=
(-3⅕)-2½=
1⅙-(-2¹/₁₂)=
3,7-4,4=
(-⅞)+(-0,7)=
1,4-(1¾)=
(-2¹/₆)-(-1,6)=

3,
6+(-4)+(-10)=
-4-(-9)-3=
-16+7-28=
4,3-7,4+1,1=
(-6,2)+1,6-(-2,3)=
7,8-5,4-12,1=
-1⅓-²/₉+⅙=
1⅛-2¼-(-½)=
(-2,1)+⅕-3=

3

Odpowiedzi

2010-03-04T14:33:17+01:00
1,
-5-(-12)=7
-48-(-13)= -35
-56-22= 78
-60-(-17)= -43
28-72= -44
-101-(-29)= -72


Umiem tylko bez ułamków
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-04T14:56:31+01:00
-5-(-12)=-5+12=7
-48-(-13)=-48+13=-35
-56-22=-78
-60-(-17)=-60+17=-43
28-72=-44
-101-(-29)=-101+29=-72


(-1,7)+0,9=-0,8
18+(-20,7)=-2,7
(-2,7)+(-3,6)=-6,3
(-3,4)-(-1,5)=(3,4)+1,5=(-1,9)
¼-½=-1/2
(-⁷/₁₂)+⅜=-14/24+6/24=-8/24=-1/3
(-3⅕)-2½=(-16/5)+(-5/2)=(-32/10)+(-25/10)=(-57/10)=(-5 7/10)
1⅙-(-2¹/₁₂)=7/6+25/12=14/12+25/12=39/12=3 3/12= 3 1/4
3,7-4,4=-0.7
(-⅞)+(-0,7)=(-0,875)+(-0,7)=(1,575)
1,4-(1¾)=1,4-1,75=0,35 w tym przykładzie nie napisany jest w nawiasie minusa więc obliczyłam bez natomiast jak tam miał być minus to rozwiązanie wygląda ta:
1,4-(1¾)=1,4+1,75=3,15
(-2¹/₆)-(-1,6)=(-13/6)+16/10=(-130/60)+96/60=(-34/60)=(-17/30)


6+(-4)+(-10)=6+(-14)=(-8)
-4-(-9)-3=(-7)+9=2
-16+7-28=(-44)+7=(-37)
4,3-7,4+1,1=5,4-7,4=(-2)
(-6,2)+1,6-(-2,3)=(-6,2)+3,9=(-2,3)
7,8-5,4-12,1=7,8-17,5=(-9,7)
-1⅓-²/₉+⅙=(-4/3)-2/5+1/6=(-48/36)-8/36+6/36=(-56/36)+ 6/36=(-50/36)=(-1 7/18)
1⅛-2¼-(-½)=1,125-2,25+0,5=1,625-2,25=(-0,625)
(-2,1)+⅕-3=(-2,1)+0,2-3=(-5,1)+0,2=(-4,9)
2010-03-04T15:06:46+01:00
-5-(-12) = -5+12 = 7
-48-(-13) = -48+13 = -35
-56 - 22 = -78
-60-(-17) = -60+17 = -43
28-72= - 56
-101-(-29) = -101+29 = -72

(-1,7)+0,9 = -0,8
18+(-20,7)= 18-20,7 = 2,3
(-2,7)+(-3,6)= -2,7-3,6 = 6,3
(-3,4)-(-1,5)= -3,4+1,5 = -1,9
¼-½= -¼
(-⁷/₁₂)+⅜= -14/24+9/24 = -5/24
(-3⅕)-2½=-3,5-2,5 = -6
1⅙-(-2¹/₁₂)=1 2/12+2 1/12 = 3 3/12 = 3 1/4 = 3,25
3,7-4,4= -0,7
(-⅞)+(-0,7)= -7/8 - 7/10 = - 70/80 - 56/80 = -126/80 = -1 46/80 = -1 23/40
1,4-(1¾)= 1,4-1,75 = -0,35
(-2¹/₆)-(-1,6)= - 2 1/6 + 1,6 = - 2 1/6 + 1 6/10 = -2 10/60 + 1 36/60 = 26/60 =
= 13/30

6+(-4)+(-10)=6-4-10 = 2-10 = - 8
-4-(-9)-3= -4+9-3 = 5 - 3 = 2
-16+7-28= -9-28 = -37
4,3-7,4+1,1=-3,1 + 1,1 = -2,
(-6,2)+1,6-(-2,3)=-6,2 + 1,6 + 2,3 = -6,2 + 3,9 = -2,3
7,8-5,4-12,1=2,4 - 12,1 = -9,7
-1⅓-²/₉+⅙= -1 6/18 - 4/18 + 3/18 = 1 2/18 + 3/18 = 1 5/18
1⅛-2¼-(-½)=1 1/8 - 2 2/8 + 4/8 = -1 1/8 + 4/8 = 1 5/8
(-2,1)+⅕-3= -2,1 + 2/10 - 3 = - 2,1 + 0,2 - 3 = -1,9 - 3 = -4,9