Odpowiedzi

2010-03-04T15:29:32+01:00
A) 3(1-x)-(1-2x)= 9
3 - 3x - 1 + 2x = 9
2 - x = 9 / -2
- x = 7 / :(-1)
x = -7

b) 0,5(2-4x)=3-x
1 - 2x = 3 - x / +2x
1 = 3 + x / -3
x = -2

c) 12y-(y+5)=10y-1
12y - y - 5 = 10y - 1
11y - 5 = 10y - 1 / +5
11y = 10y + 4 / -10y
y = 4

d) 2(u-5)+15=3(u-4)+10
2u - 10 + 15 = 3u - 12 + 10
2u + 5 = 3u - 2 / +2
2u + 7 = 3u / -2u
u = 7

e) -9(2+y)-3y+8=-2(4y+5)
-18 - 9y - 3y + 8 = -8y - 10
-10 -12y = -8y - 10 / +10
-12y = -8y (równanie sprzeczne)


2 5 2
2010-03-04T15:30:50+01:00
A) 3(1-x)-(1-2x)= 9
3-3x-1+2x=9
2-x=9
-x=7
x=-7
b) 0,5 (2-4x)=3-x
1-2x=3-x
-2x+x=3-1
x=-2
c) 12y-(y+5)=10y-1
11y-5=10y-1
11y-10y=-1+5
y=4
d) 2(u-5)+15=3(u-4)+10
2u-10+15=3u-12+10
-10+15+12-10=3u-2u
5+12-10=u
7=u
e) -9(2+y)-3y+8=-2(4y+5)
-18-9y-3y+8=-8y-10
-10-12y=-8y-10
-10+10=-8y+12y
0=4y <---- równanie sprzeczne

Mam nadzieję że pomogłam :)
2 4 2
2010-03-04T16:11:10+01:00
A)3(1-x)-(1-2x)= 9
3-3x-1-2x=9
(-3x)-2x=(-3)+1+9
-5x = 7|:5
x=1 ⅖

b)0,5 (2-4x)=3-x
1 -2x=3-x
(-2x)+x=(-1)+3
-x=2

c) 12y-(y+5)=10y-1
11y+5=10y-1
11y-10y=(-5)-1
y=(-6)


d) 2(u-5)+15=3(u-4)+10
2u-10+15=3u-12+10
2u+5= 3u -2
2u -(3u)=(-5)-2
-u=-7 | : (-1)
u = 7

e)-9(2+y)-3y+8=-2(4y+5)
-18-9y-3y+8=-8y-10
(-9y)-3y+8y=18-8-10
-4y=10/:4
-y=2 ½



Osoby przede mną nie podzieliły do końca
Balek Piątkowy : <- a on w ogóle nie poprzekładał znaków ...
e) -9(2+y)-3y+8=-2(4y+5)
-18 - 9y - 3y + 8 = -8y - 10
-10 -12y = -8y - 10 / +10
-12y = -8y (równanie sprzeczne)

awisia Ambitny : <- a ona ma źle ostatnie
e) -9(2+y)-3y+8=-2(4y+5)
-18-9y-3y+8=-8y-10
-10-12y=-8y-10
-10+10=-8y+12y
0=4y <---- równanie sprzeczne
2 3 2