Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-04T15:33:26+01:00
Składniki:

ciasto
4 żółtka
3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
olejek pomarańczowy i cytrynowy - ja dodałam kilka kropelek małych
40 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki (ja musiałam dodać więcej, żebym mogła ciasto jakoś umieścić w foremce)
kandyzowana skórka pomarańczowa
1/4 kostki roztopionego masła (moje miało 200 g, czyli dodałam 50 g)
ok. 1 kg śliwek (tym razem każdą śliwkę pokroiłam w paski i wyłożyłam nimi całe ciacho)
kruszonka (przepis Dorotus)
100 g miękkiego masła
20 płaskich łyżek mąki
8 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
lukier:
cukier puder (ok. 1 szklanki, ale mozna więcej, mniej, w zależności od ilości pożądanego lukru)
kilka kropel wrzątku
aromat śmietankowy
Wykonanie:
W wysokim naczyniu (użyłam miarki litrowej) rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, a gdy staną się płynne dodać szklankę ciepłego (ale NIE gorącego) mleka, wymieszać i zostawić do wypełnienia naczynia.
W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy.
Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże i wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Wymieszać kilka razy dużą łyżką i na końcu dodać roztopione, lekko ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wymieszać. (W przepisie oryginalnym to już jest koniec, zero wyrabiania, jednak ja trochę się bałam takie kleiste coś włożyć do formy, więc podsypałam jeszcze mąką i minimalnie wyrobiłam i dopiero wtedy przełożyłam do formy - i tak było dość klejące, ale chociaż plastyczne).
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna - 25 x 35 cm) i ułożyć owoce - ja użyłam śliwek.
Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
Ciasto posypać kruszonką (pół placka posypałam również cynamonem) i wstawić do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec przez ok. 20 - 25 minut (przed wyjęciem z pieca należy upewnić się, że ciasto w środku nie jest klejące przy pomocy drewnianego patyczka).
Ostudzone ciasto można polać lukrem, który robi się mieszając cukier puder z kilkoma kroplami wrzątku oraz aromatem śmietankowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4 4 4
2010-03-04T15:34:38+01:00
Składniki:

ciasto

* 4 żółtka
* 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
* olejek pomarańczowy i cytrynowy - ja dodałam kilka kropelek małych
* 40 g świeżych drożdży
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 3 szklanki mąki (ja musiałam dodać więcej, żebym mogła ciasto jakoś umieścić w foremce)
* kandyzowana skórka pomarańczowa
* 1/4 kostki roztopionego masła (moje miało 200 g, czyli dodałam 50 g)
* ok. 1 kg śliwek (tym razem każdą śliwkę pokroiłam w paski i wyłożyłam nimi całe ciacho)

kruszonka

* 100 g miękkiego masła
* 20 płaskich łyżek mąki
* 8 łyżek cukru
* 16 g cukru waniliowego

lukier:

* cukier puder (ok. 1 szklanki, ale mozna więcej, mniej, w zależności od ilości pożądanego lukru)
* kilka kropel wrzątku
* aromat śmietankowy


Wykonanie:

1. W wysokim naczyniu (użyłam miarki litrowej) rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, a gdy staną się płynne dodać szklankę ciepłego (ale NIE gorącego) mleka, wymieszać i zostawić do wypełnienia naczynia.
2. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy.
3. Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże i wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
4. Wymieszać kilka razy dużą łyżką i na końcu dodać roztopione, lekko ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wymieszać. (W przepisie oryginalnym to już jest koniec, zero wyrabiania, jednak ja trochę się bałam takie kleiste coś włożyć do formy, więc podsypałam jeszcze mąką i minimalnie wyrobiłam i dopiero wtedy przełożyłam do formy - i tak było dość klejące, ale chociaż plastyczne).
5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna - 25 x 35 cm) i ułożyć owoce - ja użyłam śliwek.
6. Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
7. Ciasto posypać kruszonką (pół placka posypałam również cynamonem) i wstawić do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia.
8. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec przez ok. 20 - 25 minut (przed wyjęciem z pieca należy upewnić się, że ciasto w środku nie jest klejące przy pomocy drewnianego patyczka).
9. Ostudzone ciasto można polać lukrem, który robi się mieszając cukier puder z kilkoma kroplami wrzątku oraz aromatem śmietankowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
5 4 5
2010-03-04T15:36:59+01:00
- 3 szkl. maki
- 5 jajek
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia
- 12 lyzek mleka
KRUSZONKA
- pol szkl. cukru
- pol kostki masla
- 12 lyzek maki

Margaryne stop, osudz. Jajka ubij, stopniowo dodajac cukier. Wlej margaryne, zmiksuj. Mieszajac, dodawaj po lyzcze make i mleko. Ciasto wlej do formy, rozmasuj, przykryj konfitura sliwkowa.

Maslo utrzyj z maka i cukrem. Kruszonka posyp ciasto. Piecz 40 - 45 minut w temperaturze 160 stopni.
8 3 8