Zadanie 6. ;)
a) W klasie jest 26 uczniów . Chłopców jest o cztery więcej niż dziewcząt . Ilu jest chłopców w tej klasie ?

b) Średnia waga chłopców wynosi 45 kg , a średnia waga dziewcząt : 48 kg. Ile łącznie ważą uczniowie tej klasy ?

c) Jaka jest średnia waga ucznia tej klasy ?

Bardzo proszę o szczegółowe odpowiedzi , na poziomie klasy 6 .
Z góry dziękuję i daję najlepsze .

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-03-04T16:03:48+01:00
Zadanie 6. ;)
a) W klasie jest 26 uczniów . Chłopców jest o cztery więcej niż dziewcząt . Ilu jest chłopców w tej klasie ?

26-4 = 22
22:2 = 11
11+4 = 15
11 - dziewczyn
15 - chłopcy

b) Średnia waga chłopców wynosi 45 kg , a średnia waga dziewcząt : 48 kg. Ile łącznie ważą uczniowie tej klasy ?

45 kg*15 = 675 kg
48 kg*11 = 528 kg
528 kg + 675 kg = 1203 kg

c) Jaka jest średnia waga ucznia tej klasy ?
1203 kg : 26 = 46,27kg
2 5 2
2010-03-04T16:04:14+01:00
A)
wszyscy uczniowie :6
chłopcy:+4=11+4=15
dziewczyny:11

(x+4)+x=26
2x+4=26
2x=26-4
2x=22/:2
x=11


Odp:
W tej klasie jest 11 dziewczyn i 15 chłopców.

b)
waga dziewcząt:8kg
waga chłopców:5kg

11*48+15*45=528+675= 1 203

Odp:Uczniowie tej klasy ważą łącznie 1203kg.

c)


ilość uczniów:26

1203:26=46,26≈46kg

Odp:Średnia waga ucznia z tej klasy wynosi około 46kg.
1 5 1
2010-03-04T16:16:15+01:00
*-razy
a)26-4=22
22:2=11
11+4=15
A więc dziewczyn jest 11, a chłopców jest 15.
b)45kg*15=675kg
48kg*11=528kg
675kg+528kg=1203kg
Łączna waga uczniów wynosi 1203kg.
c)1203kg:26=około 46,27kg.
Średnia waga ucznia tej klasy wynosi 46,27kg.
1 5 1