1.Oblicz wartość wyrażenia :
c) (a+4b)-(5+2a)-(3b-5)= dla a=-0,1 i b=0,2.
d) (-ado kwadratu +2ab-1)+(ado kwadratu - 4ab+5)=
Dla a= jedna druga a dla b=2.
2.Zapisz w jak najprostszej postaci :
a) (a+b)-(2a-b)-(a-2b)=
b) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=
c) -(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny)=
d) (2ab+a+3)-(3ab-a+3)=
e) (4xdo kwadratu-3x)-(x+0,1xdo kwadratu)-(xdo kwadratu-0,1x)=

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-04T16:18:20+01:00
Dla a=-0,1 i b=0,2.
(a+4b)-(5+2a)-(3b-5)= a+4b-5+2a-3b+5=3a+b=3(-0,1)+0,2=
-0,3+0,2=-0,1

Dla a=½ dla b=2
(-a²+2ab-1)+(a²- 4ab+5)=-a²+2ab-1+a²-4ab+5=-2ab+4=-2+4=2


(a+b)-(2a-b)-(a-2b)=a+b-2a+b-a+2b=-2a+4b

(3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=3x-y+1-x-y+y-x=x-y+1

-(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny)=-kx-ny-3kx-2ny+5kx-3ny=3kx-6ny

(2ab+a+3)-(3ab-a+3)=2ab+a+3-3ab+a-3=-ab+2a

(4x²-3x)-(x+0,1x²)-(x²-0,1x)= 4x²-3x-x+0,1x²-x²+0,1x=
3,1x²-3,9x