Odpowiedzi

2010-03-04T16:20:46+01:00
A) × trzecich + 1 = pięć szóstych + × drugich
x/3-x/2=1+5/6
2x/6-3x/6=11/6
-x/6=11/6 /*6
-x=11
x=11



b) 2x - 3 kreska ułamkowa i na dole 4 = jedna druga + ×
2x-3/4=1/2 +x /*4
2x-3=2+4x
-5=2x
x=-5/2

2010-03-04T16:23:51+01:00
A)x trzecich + 1 = pięć szóstych + x drugich / x6
2x + 6 = 5 + 3x
-x = -1 / (-1)
x = 1

b) 2x - 3 kreska ułamkowa i na dole 4 = jedna druga + × / x4
2x - 3 = 2 + 4x
- 2 x = 5 / (-2)
x = - 2,5


;))
2010-03-04T16:25:33+01:00
X nad 3+1=pięć szóstych +x nad 2 /*6
6*x nad 3 +6*1=6*pięć szóstych+6*x nad 2
2x+6=5+3x
2x-3x=5-6
-1x=-1/:(-1)
x=1


2x-3kreska uł.na dole 4=1/2+x/*4
4*2x-3 kreska uł. na dole 4=4*1/2+4x
2x-3=2+4x
2x-4x=2+3
-2x=5/:(-2)
x= (-2,5)

*- to jest razy
1/2 ułamek