Odpowiedzi

2010-03-04T16:44:53+01:00
Główne źródła witaminy B6 w pożywieniu to mięso, ryby, drób, jajka, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, banany, napoje energetyczne.
1 5 1
2010-03-04T16:45:20+01:00
Nazwą witamina B6 określa się w rzeczywistości grupę zawierającą 6 związków:
- pirydoksal (PL), który jest formą alkoholową,
- pirydoksynę (PN), która jest formą aldehydową,
- pirydoksaminę (PM), która jest formą aminową,
- estru fosforanowe wymienionych trzech związków (PLP, PNP, PMP).

Witamina B6 jest syntetyzowana częściowo przez florę jelitową. Ulega zniszczeniu podczas obróbki termicznej i mrożenia produktów spożywczych. Do przemian metabolicznych witaminy B6 konieczna jest obecność witaminy B2 i B3 (niacyny). Ulega redukcji pod wpływem alkoholu, papierosów oraz doustnych środków antykoncepcyjnych.
2010-03-04T16:50:19+01:00
Chemiczne:
- rozpuszczalna w wodzie
- w warunkach normalnych jest ciałem stałym - białym krystalicznym proszkiem,
- temp. topnienia - ok 160 ⁰ C

biologiczne:
- bierze udział w produkcji hormonów
- bierze udział w przemianie aminokwasów
- bierze udział w syntezie białek i metabolizmie tłuszczów
- potrzebna do zbudowania hemoglobiny
- warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego