Mam 2 zadania , prosiłabym o pomoc .
za oba poprawnie rozwiazane dam naj

1.
sadownik zebrał 2500 kg jabłek a gruszek o 1245 kg mniej niż jabłek. Do ilu skrzynek zapakuje jabłka a do ilu gruszki,jeśli w jednej skrzynce mieści się 15 kg jabłek lub 10 kg gruszek ?

2.
Prostokątna podłoga w klasie ma wymiary 6,5m i 9 m.Jedna puszka lakieru kosztuje 15,20 zł i wystarcza na pomalowanie 10m² podłogi.Ile puszek lakieru trzeba kupić żeby pomalować całą podłogę?Ile będą kosztowały ?

3

Odpowiedzi

2010-03-04T17:37:51+01:00
Zad 1:
Jabłka: 2500kg
Gruszki: 2500-1245=1255 kg

2500÷15=166,...≈17 skrzynek jabłek
1255÷10=125,5≈126 skrzynek gruszek

Zad 2:
P= 6,5×9
P= 58,5m²

58,5÷10=5,85≈6 puszek lakieru
6×15,2=91,20zł - koszt lakieru

Mam nadzieję, że dobrze :)
2010-03-04T17:38:49+01:00
1) 2500kg ÷ 15kg≠166,67 a więc na jabłka potrzeba 167 skrzynek.
2500kg-1245 kg =1255kg- ilość gruszek w kg
1255÷10≈125,5 zatem na gruszki potrzeba 126 skrzynek
Łączna ilość skrzynek to 167+126 =293

2)Pole podł☻ogi =6,5*9=58,5m²
58,5÷10=5,85 ≠10 (ilość potrzebnych puszek).
10*15,20=152 kwota potrzebna na zakup
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-04T17:43:38+01:00
1
jabłka - 2500kg
gruszki - 2500kg-1245kg=1255kg

2500kg/15kg=166,6...
1255kg/10kg=125,5

Jabłka zapakuje się do 167 skrzynek,a gruszki do 126.

2
6,5m×9m=58,5m²
58,5m²/10m²=5,85
6×15,20zł=91,20zł

Trzeba kupić 6 puszek farby. Należy zapłacić 91,20zł