Odpowiedzi

2010-03-04T17:45:58+01:00
1.
-6x+3+5=-2x+6/+2x
-4x+8=6/-8
-4x=-2/ : (-4)
x=2/4 (1/2)

2.
2x/10+5x/10=1
7x/10=1/ *10
7x=10 / :7
x=10/7 (a po skróceniu 1i 3/7)

3. Nie rozumiem zapisu ( x-x = 0 więc napewno jest dobrze przepisane?)

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-04T17:55:20+01:00
1. -3(2x-1)+5=-2x+6
-6x+3+5=-2x+6
-6x+2x=6-3-5
-4x=-2/:(-4)
x= 2/4 = 1/2 = 0,5

2. x/5+x/2=1
2x/10+5x/10=1
7x/10=1/*10
7x=10/:7
x=10/7= 1 i 3/7

3.x-3/2-x-1/5=0
x-15/10-x-2/10=0
x-17/10-x=0
x=17/10 = 1 i 7/10


[ te 3 nie jestem pewna ;) . I wgl nie wiadomo co tu trzeba było zrobić ale domyslam się że rozwiązać . no to prosze ;] ]