1. Tomek wypożyczył książkę " Harry Potter i Zakon Feliksa", która ma 960 stron. W ciągu pięciu godzin przeczytał 120 stron książki. Ile czasu potrzebuje na jej dokończenia, jeżeli będzie czytał z tą samą prędkością? (poszę obliczenia)

Dziękuję.

3

Odpowiedzi

2010-03-04T17:44:46+01:00
Potrzebuje jeszcze 1h ii 12 min ; D
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-04T17:46:23+01:00
960/120=8
8-1=7 (ponieważ przeczytał już 120 stron)
7*5=35

odp. Tomek będzie czytał książkę jeszcze przez 35 godzin
2010-03-04T17:46:55+01:00
Dane:
ilość wszystkich stron=960

układamy proporcje:
5h - 120
x - 960

x=5*960 /120
x=4800/120
x=40

Na przeczytanie całej książki Tomek potrzebuje 40 godzin, ale czytał już pięć godzin, więc żeby dokończyć potrzebuje 35 godzin.
1 5 1