A)w klasie jest 26 uczniuw.chlopców jest o 4 więcej niż dziewcząt.ilu jest chlopców w tej klasie? odp.15chlopców
b)średnia waga chlopcuw wynosi 45kg,a srednia waga dziewczat 48kg.ile łącznie ważąuczniowie tej klasy odp.1203
kg.
c).jaka jest sirednia waga ucznia tej klasy odp.około 46,269

3

Odpowiedzi

2010-03-04T18:07:06+01:00
A)
cała klasa - 26
dziewczęta - x
chłopcy - x+4

x+4 + x = 26
26 = 2x + 4 |-4
22 = 2x | :2
x = 11
dziewcząt = 11
chłopców = 11+4 = 15

b)
11x48 + 15x45 = no i wynik

c) wynik dzielisz przez ilość wszystkich uczniów, czyli przez 26:)
1 5 1
2010-03-04T18:10:08+01:00
Zad a)
26-4=22
22/2=11
11+4=15
b)
15*45=675kg
26-15=11
11*48=528kg

528+675=1203

c)1203/26=46
1 5 1
2010-03-04T18:18:21+01:00
A) 26:2=13
4:2=2
13+2=15- chlopcy
13-2=11- dziewczynki

b)11x48=528
15x45=675
675+628=1203

c)1203:26=ok.46,269...