Odpowiedzi

2010-03-04T18:16:52+01:00
1
3(x-2)=x+18
3x-6=x+18
3x-x=18+6
2x=24
x=12
odp 12 czyli A
2
x /3 -x/6 =1
2x/6-x/6=1
(2x-x)/6=1
x/6=1
x=6
odp 6
2 5 2
2010-03-04T18:17:45+01:00
1]
3(x-2)=x+18

3x-6=x+18
3x-x=18+6
2x=24
x=24:2
x=12
odp. A
zad.2]
x/3-x/6=1/×6
2x-x=6
x=6
rozwiazaniem jest liczba 6
2 5 2
2010-03-04T18:23:15+01:00
Zadanie 1.rozwiązaniem równania 3(x-2)=x+18 jest liczba :
3(x-2)=x+18 (liczymy działanie w nawiasie)
3x-6=x+18
2x=24/2
x=12
odpA

zadanie 2.
Równanie x /3 -x/6 =1 spełnia liczba
x /3 -x/6 =1 /*6
2x-x=6
x=6 ;D
1 5 1