Odpowiedzi

2009-10-20T21:41:47+02:00
5x+6y=13 7x+18y=-1 z pierwszego równania wyciagasz x=[13-6y]:5 i podstawiasz po drugie równanie i teraz drugie tak wygłada 18,2-8,4y+18y=-1 czyli 9,6y=-19,2 czyli y=-2 teraz x=[13+12]:5=25/5=5 a jesli chodzi graficznie to z kazdego równania wyciagasz wzór na y robisz tabelke i wybierasz 2 dowolne x igreki z tego obliczasz i rysujesz wykresy dwa a musza sie one przeciac w punkcie o współrzednych [5 i-2] bo tak mi wyzej wyszło ale ja nie umiem rysowac w komputerze i tylko ci wyciagne wzory na y z pierwszego równania y=[13-5x]:6 a z drugiego y=[-1-7x]:18-pozdrawiam beda problemy-pisz pomoge
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-20T22:11:34+02:00
{5x+6y=13 |*7
{7x+18y=-1 |*-5
znaczy to jest pod jedną klamerką :P
{35x+42y=91
{-35x-90y=5
+
_____________________

x skreślamy a reszte do siebie dodajemy

{-48y=96 |-48
{5x+6y=13 |-6y <---przenosze obojętnie jaką linijke abym mogła obliczyc x :)

{y=-2
{5x=13-6*-2=13+12=25 |5

{y=-2
{x=5

jak będą jakieś problemy ze zrozumieniem mojego rozwiązania to pisz :)