1.Po uproszczeniu wyrażenia (2x-3y)+(2y-3x)-(x-y) otrzymamy :
A.-2 B.-2x-4y C. 4x-4y D.-2+2y

2.Dane są wyrażenia P: 4x-2xy-1 oraz D: -5x+xy+1 .Po wykonaniu działania P-D otrzymamy:
A. -x-3xy B.-x-xy-2 C.9x-3xy D.9x-3xy-2

3.Po dodaniu do sumy liczb 2x i y różnicy x-2y otrzymamy:
A.3x+3y B.3x-3y C.3x-y D.x+3y
` Proszę o pomoc :) na jutro ;// z góry dziękuje :):*

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-04T19:14:59+01:00
(2x-3y)+(2y-3x)-(x-y)= 2x-3y+2y-3x-x+y=-2x (odp A)
(4x-2xy-1)-(-5x+xy+1)= 4x-2xy-1+5x-xy-1=9x-3xy-2 (odp D)
(2x+y)+(x-2y)=2x+y+x-2y=3x-y (odp C)
66 4 66