Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości dla podanych zmiennych.

(2x-3)(x+5)-2(x+1)(x+3) dla x = -3,5
3(x-4)(x-1)-(2x+3)(2-x) dla x = ½
(3x-5)(x+2)-2(x+1)(2x-3) dla x = -1½
3(3x-1)(4+2x)-4(x+3)(4x-1) dla x= -2½

Bardzo Pilne .!
Najlepiej z Wszytskimi obliczeniami ... :)
z góry dzięki.!

2

Odpowiedzi

2010-03-04T20:25:13+01:00
(2x-3)(x+5)-2(x+1)(x+3) dla x = -3,5
2x²+10x-3x-15-2(x²+3x+x+3)= 2x²+7x-15-2x²-6x-2x-6= -x-21
-(-3,5)-21=3,5-21=-17,5

3(x-4)(x-1)-(2x+3)(2-x) dla x = ½
3(x²-x-4x+4)-(4x-2x²+6-3x)= 3(x²-5x+4)-(x-2x²+6)= 3x²-15x+12-x+2x²-6=
x²-16x-6
(1/2)²-16*1/2-6=1/4-8-6=-13¾

(3x-5)(x+2)-2(x+1)(2x-3) dla x = -1½
3x²+6x-5x-10-2(2x²-3x+2x-3)= 3x²-x-10-4x²+6x-4x+6=x²+x-4
(-1½)²+(-1½)-4= 2,25-1,5-4= -3,25

3(3x-1)(4+2x)-4(x+3)(4x-1) dla x= -2½
3(12x+6x²-4-2x)-4(4x²-x+12x-3)= 36x+18x²-12-6x-16x²+4x-48x+12= -14x-2x²
-14*(-2½)-2*(-2½)²= 35-2*6,25=35-12,5=23,5
2010-03-04T20:40:49+01:00
1)
2x²+10x-3x-15-2x²-6x-2x-6=-3x-21 (2x²-redukcja)
podstawiam:
-2*(-3,5)-21=-10,5
:)
2)
3x²-3x-12x+12-4x+2x²-6+3x=5x²-16x+6
podstawiam:
5*½²-16*½+6=5/4-8+6=-¾
:)
3)
3x²+6x-5x-10-4x²+6x-4x+6=-x²+3x-4
podstawka:
-9/4-9/2-4=-10¾
:D
4)
36x+18x²-12-6x-16x²+4x-28x+12=6x+2x²
podstawiamy:
-15+12,5=-2,5