Odpowiedzi

2010-03-04T20:36:00+01:00
Autor teraz - x
mama teraz - y

4(x-4)=(y-4)
10(x-10)=y-10

4x-16=y-4
10x-100=y-10

y=4x-12
10x-100=y-10

y=4x-12
10x-100=4x-12-10

y=4x-12
6x=78

x=13
y=40

Autor wypowiedzi ma 13 lat.
2010-03-04T20:37:26+01:00
13
10 lat temu 3
3x10=30 lat
13 -4
9x4=36
13 lat ma autor w chwili obecnej.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-04T20:41:42+01:00
- 4 lata temu byłem cztery razy młodszy od mamy,a 10 lat temu byłem od niej młodszy 10 razy. Ile lat ma autor wypowiedzi?

x - lata autora wypowiedzi
x-4 - lata autora wypowiedzi 4 lata temu
y - lata mamy
y -4 - lata mamy 4 lata temu
4(x -4 ) = y -4
x - 10 lata autora wypowiedzi 10 lat temu
y -10 - lata may 10 lat temu
10(x -10) = y -10

Mamy układ 2 równań z 2 niewiadomymi
4(x -4 ) = y -4
10(x -10) = y -10

4x -16 = y -4
10x -100 = y -10

y -4 = 4x - 16
10x -y = -10 +100

y = 4x -16 +4
10x -y = 90

y = 4x -12
10x -(4x -12) = 90

y = 4x -12
10x -4x +12 = 90

y = 4x -12
6x = 90 -12

y = 4x -12
6x = 78 /:6

y = 4x -12
x = 13

y = 4*13 -12= 52 -12 = 40
x = 13

x = 13 - lata autora wypowiedzi
y = 40 - lata mamy