Krótki przykład (należy zastosować wzór skróconego mnożenia)

2(x+3)(4-x) = (2+x)(5-2x)

Z góry dziękuję za pomoc, byłabym również bardzo wdzięczna gdyby ktoś choć po części wytłumaczył mi na czym polega zastosowanie tu tego wzoru, bo jestem kompletnie ciemna jeśli chodzi o matematykę :/.

Pozdrawiam ^^

3

Odpowiedzi

2010-03-04T21:17:39+01:00
2(x+3)(4-x) = (2+x)(5-2x)
2(4x-x²+12-3x)=10-4+5x-2x²
8x-2x²+24-6x=10-4+5x-2x²
8x-2x²-6x-5x+2x²=-4-24+10
-3x=-38
x=12.6
1 1 1
2010-03-04T21:21:01+01:00
2(4x-x^+12-3x)=10-4x+5x-2x^
8x-2x^+24-6x=10-4x+5x-2x^
8x-2x^-6x+4x-5x+2x^=10-24
-x=-14/:(-1)
x=14
1 5 1
2010-03-04T21:24:34+01:00
2(x+3)(4-x) = (2+x)(5-2x)
2(4x-x²+12-3x)=(10-4x+5x-2x²)
2(-x²+x+12)=-2x²+x+10
-2x²+2x+24=-2x²+x+10 /+2x²
2x+24=x+10 /-2x
24=x+10 /-10
14=x

Zostala wniesiona poprawka dziekuje :)



Pozdrawiam