Odpowiedzi

2010-03-04T21:42:42+01:00
A)
x=P/ab

b)
R=ax/b
Rb=ax
ax=Rb
x=Rb/a

c)
S=a/bx
Sbx=a
x=a/Sb

d)
T=1/abx
Tabx=1
x=1/Tab
x=1/abT

e)
y=2t-3x
3x=2t-y
x=(2t-y)/3

f)y=2(x-1)
y=2x-2
y+2=2x
2x=y+2
x=(y+2)/2
57 2 57
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-04T21:47:58+01:00
A) P=abx |:ab
P/ab=x
x=P/ab
b) R=ax/b |b
Rb=ax |:a
Rb/a =x
x=Rb/a
c) S=a/bx |bx
Sbx=a |:sb
x=a/sb
d) t=1/abx |abx
tabx=1 |:tab
x= 1/tab
e) y=2t-3x
y-2t=-3x |:(-3)
(y-2t)/-3=x
x=(y-2t)/-3
f) y=2(x-1)
y=2x-2
y+2=2x |:2
(y+2)/2=x
x=(y+2)/2
69 3 69
2010-03-04T21:51:39+01:00
Jak cóś to to "I" jest krechą oznaczającą działanie na obydwu stronach równania

a) P=abx I :ab
x=P/ab

b) R=ax/b I *b
Rb=ax I :a
x=Rb/a

c) S=a/bx I *bx
Sbx=a I :Sb
x=a/Sb

d) T=1/abx I *abx
Tabx=1 I:Tab
x=1/Tab

e) y=2t-3x
y+3x=2t
3x=2t-y I :3
x=(2t-y)/3 (tu się tych nawiasów nie pisze ale wstawiłem je jako, że oznaczają, że zarówno 2t i -y jest licznikiem ułamka z mianownikiem 3)

f) y=2(x-1)
y=2x-2
y-2x=-2
-2x=-2-y I:-2
x=1+y/2

Mam nadzieję, że się podoba i wszystko jest w miarę czytelne.
45 3 45