Odpowiedzi

  • mag7
  • Rozwiązujący
2010-03-04T22:38:19+01:00
Nadkwaśność spowodowana jest nadmiernym wytwarzaniem kwasu solnego w żołądku. Potrawy jakie powinny znajdować się w diecie: Oliwa, olej słonecznikowy i sojowy, Śmietanka słodka 9-proc., świeże masło, twarożek niekwaśny, biały ser, mleko, cielęcina, wołowina, drób i ryby – gotowane, mielone, kasze drobnoziarniste, mąka pszenna, ryż, cienki makaron, marchew, szpinak, ziemniaki, salsefia, młody zielony groszek, buraki, kalafiory, pory, selery, kalarepa – w postaci purée, jabłka tarte lub pieczone, banany, morele, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki, pomidory, koperek, nać pietruszki.
Potrawy których należy unikać:
potraw smażonych i wędzonych, owoców morza, alkoholu, nikotyny, serów pleśniowych, skondensowanych soków, mocnej kawy i herbaty, słodyczy, ciemnego, razowego pieczywa, a także soli i octu.
2010-03-04T22:40:01+01:00
Choroba ta spowodowana jest kwasem solnym HCl,ktory odgrywa wazna role w trawieniu, a dokladniej niskiego pH spowodowane jego obecnoscia.
Co powinno znajdowac sie w diecie?
pieczywo pszenne,chude mleko,jogurt,twarog, ryby(najlepiej gotowane), niegazowana woda mineralna
Czego unikac?
mocnych rosolow,wod gazowanych,piwa,wina, kawy, razowego pieczywa, potraw z kapusty. Wydzielaja one bowiem soki zoladkowe, ktore szkoda organizmowi.
Licze na najl.;)
2010-03-04T22:47:03+01:00
jest spowodowana tym, ze sok zoladkowy jest 'zarzucany' do dolnej czesci przelyku, w ten sposob kwas zoladkowy drazni scianki przelyku, aby wyrównac pH nalezy spozywac mleko, maslo, śmietane, jaja, unikac natomiast alkoholu, produktow czekoladowych, tluszczy, kawy, cytrusow w roznych postaciach, pomidorów, cebuli, napojów musujacych.