Odpowiedzi

2010-03-06T07:54:53+01:00
Dla ciagu geometycznego (bn) zachodzi równość:
bn+1=bn * q , gdzie q ∈ R i liczbę q nazywammy ilorazem ciągu.

q = b2/b1 = b3/b2 = b4/b3= ... =bn/bn-1

Zgodnie z powyższą definicją mamy:
b1,
b2 = b1 * q
b3 = b2 * q = b1 * q²
b4 = b3 * q = b1 * q³
...
bn = b1 * q n-1 (adn. n-1 jest potęgą liczby q)

Po wyższy wzór jest wzorem na wyraz ogólny ciągu geometrycznego. (z niego skorzystamy do rozwiązania zadania)
bn=b8 =2√2
q =(szóstego stopnia) √2

2√2 = b1 (szustego stopnia)√2 / :(szóstego stopnia)√2
2√2/(szóstego stopnia)√2 = b1


10 1 10