Treść zadania
: oblicz 40% z liczby 500
75%z liczby 150
150%z liczby 560

kolejne zadanie

pan alfred wpłacił do banku 14800zł roczne oprocentowanie lokaty wynosi 15%
Ile pieniędzy wypłaci pan alfred z banku po 2-dwóch latach
prosze jak najszybciej

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-05T16:38:10+01:00
40% z 500
40/100*500= 200

75/100*150= 112,5

150/100 * 560= 840

/ znaczy ułamek



15% z 14800
15/100*14800=2220

to jest to, ile odsetek dostnie po roku

razy dwa- i mamy przez 2 lata

2220*2= 4440

14800+4440= 19240 - taki jest wynik
2010-03-05T16:40:55+01:00
1. 0,40 × 500= 200
0,75 × 150=112,5
1,5 × 560= 840
2010-03-05T16:41:47+01:00
0,4 * 500= 200
0,75*150=112,5
1,5*560= 840



0,15*14800=17020
0,15*17020=19573