Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-05T18:08:49+01:00
X-cena sukienki
0,8x- cena kapelusza
1,4x cena żakietu

x+o,8x+1,4x= 384
3,2x=384 / :3,2
x=120
0,8*120=96
1,4*120=168
odp: sukienka kosztowała 120 zl kapelusz 96zl a zakiet 168zl.
3 5 3
2010-03-05T18:12:44+01:00
Pani ewa kupila w sklepie sukienke, żakiet oraz kapelusz i zaplacila w sumie 384zl. kapelusz byl o 20% tanszy od sukienki a żakiet o 40% drozszy od sukienki. ile kosztowała sukienka ile zakiet a ile kapelusz?

s+ż+k=384
80%s=k
ż=140%s

s+ż+k=384
0,8s=k
ż=1,4s

s+1,4s+0,8s=384
3,2s=384 /:3,2
s=120zł
k=0,8*120=96zł
ż=1,4*120=168zł

spr:120zł+96zł+168zł=384zł ok

1 1 1
2010-03-05T18:37:10+01:00
20%=0,2
40%=0,4

cena sukienki - x
cena kapelusza - 0,8x
cena żakietu - 1,4x

x+0,8x+1,4x=384
3,2x=384 |:3,2
x=120[zł]

cena sukienki - 120zł
cena kapelusza - 0,8*120zł=96zł
cena żakietu - 1,4*120zł=168zł
3 5 3