Jaka objętość zajmie CO2 wydzielony podczas fermentacji 1 kg sacharozy, w temperaturze 22oC (p=1013 hPa) jeżeli wydajność procesu wynosi 15%, a z zapisu stechiometrycznego reakcji wynika, że z jednej cząsteczki sacharozy powstają cztery cząsteczki etanolu?

2

Odpowiedzi

2010-03-05T19:21:08+01:00
2C₁₂H₂₂O₁₁ -> 4C₂H₅OH + 16CO₂

16×44g - 684g
x-1000g
x=1029,24g

1029,24g * 15% =154,39g - masa CO₂

1mol-44g
xmola-154,39g

x=3,51mola

pv=nRT
v=nRT/p
v=3,51× 83,1× 295/1013=84,94dm³ - powstanie CO₂

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-05T20:48:03+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
MC₁₂H₂₂O₁₁=12*12u+22*1u+11*16u=342u
2C₁₂H₂₂O₁₁------>4C₂H₅OH + 16CO₂
2*342g sacharozy------------16moli CO2
1000g sacharozy--------------xmoli CO2
x=1000*16/2*342
x=23,39mola CO2

23,39mola CO2-------100%
xmoli CO2------------15%
x=23,39*15/100
x=3,51mola CO2

pv=nRT
v=nRT/p
v=3,51*83,1*295/1013
v=84,94dm3 CO₂

Wydzielony CO2 zajmie 84,94dm3