Bogdan wziął na obóz w góry 80zł. Na napoje wydał dwa razy więcej niż na lody, a o 5zł mniej niż na napoje wydał na słodycze. Za 15 zł kupił upominki dla rodziców. Wrócił bez pieniędzy, gdyż ostatniego dnia zgubił 10zł. Ile pieniędzy wydał na lody?

tylko za pomocą równania!

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-05T19:40:50+01:00
X >lody
2x >napoje
2x-5 >słodycze
15 zł >upominki
10 zł >zgubił
80 zł >razem

80=10+15+2x +x+2x-5
80=20+5x
60=5x/5
x=12

Odp: Bogdan wydał na lody 12zł.
2010-03-05T19:46:39+01:00
X-pieniądze wydane na lody 12
2x-pieniądze wydane na napoje 2*12=24
2x - 5-pieniądze wydane na słodycze 24-5=19
15-pieniądze wydane na upominki
10-zgubione pieniądze
80-suma pieniędzy

x+2x+2x-5+15+10=80
x+2x+2x=80+5-15-10
5x=60/5
x=12

spr.12+24+19+15+10=80
80=80
L=P

Odp.Na lody Bogdan wydał 12 zł.